perjantai 29. huhtikuuta 2016

Wayuu-reppu

Moikka! Mä olen täällä taas, puolen vuoden hiljaiselon jälkeen. Mulla iski loppusyksystä sellainen totaaliuuvahdus kaikkeen, että päätin pistää blogin tauolle vähäksi aikaa. Mahassa kasvava uusi elämä väsytti ensimmäisinä kuukausina niin paljon, etten jaksanut kuvitellakaan kuvaavani saati tuottavani mitään tekstiä. Sen sijaan sisältöä on kyllä tullut värkättyä kiitettävää tahtia.

Mutta nyt on kevät ja aurinko, eikä väsymyskään paina enää ihan samalla tavalla. Aika siis päivitellä tännekin mitä sitä on oikein tullut tehtyä viime kuukasina. Olen rakennellut lamppuja ja sisustusjuttja, virkannut mattoja, ommellut ja neulonut vaikka ja mitä kotiin ja itselle. Pesänrakennusvietti on hurjan kätevä apuri silloin, kun kotona pitää saada asioita valmiiksi!

Ekana haluaisin esitellä uusimman tekeleeni: kuviorepun. Virkkailin tätä pitkin kevättä aina kun en tehnyt suurempia proggiksia.


Reppuun löysin idean pinterestistä, selailin siellä kuviovirkattuja pintoja. Törmäsin Etelä-Amerikkalaisen Wayuu-heimon virkattuihin Mochila-laukkuihin ja rakastuin. Päätin virkata samalla idealla itselleni kaupunkirepun pieniä kantamuksia varten. Langat hain Vyyhdistä Töölöstä, Dropsin puuvillalangoista. Myyjän kanssa yhdessä pohdittiin sopivan häröjä, mutta yhteenkäyviä värejä. Taisi onnistua valinta, ainakin mun mielestä!


Kokeilin repun pintaan erityylistä virkkausta niin, että otinkin kiinteissä silmukoissa aina takalangan. Näin tehtynä pintaan jäi tuollainen lankarivi joka kerrokselle. Pinta näytti jotenkin paljon elävämmältä ja rouhealta tällä tyylillä. Käytin virkatessa rivillä aina kolmea väriä kerralla, ettei taustalankoja olisi liikaa. Toimii mielestäni hyvin, vaikka vähän vilkkuukin paikoitellen sisältä.Virkkasin repun lieriönä, minkä jälkeen ompelin alasauman ja hihnat paikoilleen ompelukoneella. Tässä tarkemmat tiedot ja ohjeet:

Lanka: Drops loves you #5 ja Paris
Koukku: 4,5

Reppu virkataan lieriönä ja lopuksi ommellaan kasaan. Luo ketjusilmukoita tarvittava määrä repun ympärystä varten (jaollinen 18s). Virkkaa ketjuun kiinteitä silmukoita ja jatka virkkaamista ympyränä. Aluksi tein mustalla n. 5 cm, minkä jälkeen jatkoin oheisen kuvion mukaan:

Hienosti Excelillä piirretty virkkauskuvio

Kun reppu on tarpeeksi korkea, vaihdetaan taas yksiväriseen mustaan. Neljänneksiviimeisellä kerroksella tehdään reikiä nyöriä varten: korvaa yksi ks ketjusilmukalla, niin työhön muodostuu reikä.  Reikiä on hyvä olla parillinen määrä n. 5 cm välein. Seuraavalla kerroksella kjs:aan virkataan ks.

Virkkaa vielä kaksi hihnaa olkaimiksi pylväillä: Itse loin 5 kjs, joihin kuhunkin virkkasin yhden pylvään joka kerrokselle (rivin ensimmäinen pylväs korvataan aina 3 kjs). Hihnojen mitta kannattaa sovittaa näin: Kiinnitä hihna pohjaan ja yläreunaan ja pue päälle. Lisää 5 cm saumavaroja sopivaan mittaan.Lopuksi reppu ommellaan kasaan. Tikkasin ensin hihnoinhin koristenauhaa vahvikkeeksi koko mitalle.


Käännä reppu nurja puoli päälle ja aseta hihnat sisäpuolelle niin, että päät kurkistavat hieman pohjasta. Jätä kulmiin hieman tilaa niin, että hihnat ovat n. 4 cm päässä kulmasta. Tikkaa pohja kiinni suoralla ompeleella kuvan mukaan. Litistä vielä kulmat niin, että äsken tikattu pohjasauma jää keskelle ja ompele kulmaan tikki niin, että siitä muodostuu kolmio.Tämän jälkeen käännetään reppu oikein päin, ja tikataan hihna vielä pohjaan kiinni mustan värin kohdalta. Repun hihnojen yläpäät kiinnitetään yläreunaan noin 4 cm:n matkalta tukevasti. Tässä kannattaa tikata ihan kunnon alue, koska ompeleen tulee kestää koko repun paino. Katso ettet tikkaa nyöriä varten tekemäsi reiän päälle.Puno ylijäämälangoista nyöri tai käytä valmista nyöriä ja pujota se repun suulle kiristysnauhaksi.

Tadaa, nyt sinulla on supertyylikäs ja uniikki reppu!

13 kommenttia:

 1. Välillä on annettava itselleen aikaa :) Mukavaa kun olet jälleen täällä ja kauniin repun kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, yritän nyt taas jaksella laittaa juttuja vähän tiheämpään tahtiin :)

   Poista
 2. Jee sille, että olet palannut! Toinen jee repulle, se on hieno! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi upee reppu! Ja tervetuloo takasin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, yritän vähän skarpata blogin kanssa :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Kuviota saa toki käyttää jos tuosta kaaviosta saa jotain selvää :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Viikon käytön jälkeen voin todeta että on ollut hyvä myös reppuna :)

   Poista
 6. Upea mochila-reppu. Kiitos myös hyvästä (ja tarpeellisesta) tekoprosessista. Linkitän kuvan mun Pinterest kansioon. Tästä on varmasti hyötyä monelle joka painii tuon aloituksen kanssa. Jaksamisia sulle.

  VastaaPoista