sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kasvivärjäyskurssin 2. päivä

Tänään oli kurssilla vuorossa itse värjäysprosessi eilisillä rehukeitoksilla. Kasveja keiteltiin vielä hetkonen, jotta tarvittava väri varmasti irtosi. Sitten villat pestiin ja pantiin lämpimään veteen odottamaan.

Rehukeitosta siivilöitiin kaikki sattumat pois ja sinne lisättiin alunaa ja viinikiveä. Aluna auttaa väriä kiinnittymään lankaan ja viinikivi on kai vähän niinku hoitoaine.

Sitten vaan langat pataan ja hirmuista lämpötilan tarkkailua tunti. Onnistui pysymään 80-95 asteen välillä, ei tullut huopahuttua eikä väritöntä kuraa.

Langat samettikukkakeitossa

Keittelemisen jälkeen langoista huuhdeltiin ylimääränen väri pois. Sit vaan etikkahoitoaineen kautta kuivumaan ja homma oli valmista. Tässä mun vyyhdit, keltaset sävyt samettikukkaa, vihreät kanadanpiiskua ja haaleanruskea oli pajun kuorta ja lehtiä.

Ihan itte hei värjäsin!
Kurssi oli todella mielenkiintonen etenkin Hyötykasviyhdistyksen järjestämänä, sillä värjäämisessä oli tosi vahvasti sellanen permakulttuurinen lähestyminen. Käytetään aineita lähiympäristöstä sitä vahingoittamatta ja pyritään hyödyntämään muutoin hukkaan meneviä kasvinosia.

Kurssilla käytiin myös teoriassa ja käytännössä kaikki värjäykseen vaadittavat vaiheet läpi huolellisesti. Aikaa oli jutustelulle ja kysymyksille sekä tietty kahville. Ihana viikonloppu siis takana, suosittelen lämpimästi kaikille!

Aiempien kurssien ja open kokeiluja

2 kommenttia:

  1. Upeat värit! Varmaan ihan mieletön fiilis päästä tekemään jotain itse värjätystä langasta :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Odotan innolla että pääsen noista jotain tekemään. Tiistaina alkaa vielä langankehräyskurssi et pääsen kokeilemaan ihan langan tekemistäkin. Vähän uutta näkökulmaa käsitöihin :)

      Poista