sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Mukavuusalueen ulkopuolella: JämälankaryijyOlen tehnyt aikaisemmin elämässäni yhden ryijyn ja sekin oli ala-asteen pakollisia väkerryksiä. Eksyin kuitenkin eräänä päivänä ristipistotöiden suunnitteluun tarkoittettuun sivustoon Myphotostich. Ristipistot ei jotenkin vieläkään ole mun juttu, mut kelasin että täällähän vois suunnitella hauskan ryijyn omasta kuvasta. Idea jäi muhimaan muutamaksi päiväksi, kunnes pengoin taas jämälankalootiani ja totesin että täältä löytyy kyllä ihan mitä tahansa väriä jos materiaalilla ei ole niin väliä. Päätin toteuttaa ryijyn täysin jämälangoista, joten kuva piti valikoida huolella sellaiseen duuniin sopivaksi. Testailtuani useampia kuvia päädyin tähän viime kesän otokseen:

Perunaa!
Se on sopivan sekava ja hämmentävä, ja värit tarpeeks vivahteikkaat. Päätin toteuttaa kuvan 20 värillä ja kooksi valitsin 40 x 40 tupsua. Seuraavana vuorossa oli jämälankojen lajittelu. Olihan näitä värimaailmaan sopivia jokunen.

Kaoottinen jämälankaläjä

Muodostin ryijyn värit sekoittelemalla eri värisiä lankoja, jotta sain aikaiseksi haluamani sävyt. Kussakin valmiissa värissä oli 3-4 lankaa ja niistä pyöräytin pieniä keriä helpottamaan duunin tekemistä. Sivustolla muokatuissa malleissa näkyy myös kuinka monta tupsua mitäkin väriä tulee, joten osasin valita värejä myös hieman sen mukaan mitkä riittivät mihinkin.

Tässä värikeriä, tein näistä turhan suuria menekkiin nähden

Sitten vaan duunia tekemään, tässä ohjetta kuinka homma tapahtui.

Tarvikkeet:
säkkikangasta
ompelukone ja lankaa
eri värisiä lankoja
kanavaneula, eli paksu tylppä isosilmäinen neula
viivotin
terävät sakset

  Suunnittele oma ryijysi myphotostitch -sivustolla tai ruutupaperilla. Mallin suunnittelussa kannattaa huomioida oma lankavarasto ja kärsivällisyys. Mitä enemmän värejä ja yksityiskohtia, sitä pienempiä langanjämiä työhön voi käyttää, mutta samalla ryijyn teko muuttuu työläämmäksi. Isoja yhtenäisiä väripintoja on helppo tehdä, mutta langanmenekkikin on suurempaa.

  Vedä säkkikankaasta joka 8. vaakasuuntainen säie irti. Nämä ovat rivejä joilla työskennellään, niitä pitäisi olla yhtä monta kuin kaaviossa ruutuja pystysuunnassa. Laske sivuttain kuinka leveä työsi on, yhteen tupsuun menee 6 pystysäiettä. Leikkaa säkkikangas sopivan kokoiseksi, kannattaa jättää reunoille reilusti varaa. Huolittele reuna siksakilla.


  Keri tarvitsemasi värit pienille kerille, yhteen kerään 3-4 lankaa paksuudesta riippuen. Ei kannata huolestua jos sopivaa väriä ei löydy, sekoittelemalla kahta tai kolmea eriväristä lankaa voit saada halutun tuloksen.

  Aloita homma alimmalta riviltä vasemmalta reunavaran jälkeen. Tässä on hyvä ohje ryijypiston tekoon. Itse käytin tupsuun yhteensä 6 pystysäiettä, eli 3 kumpaankin pistoon. Käytä apuna viivotinta, jonka ympärille kieputat langat silloin kun samalla värillä tulee useampi pisto. Leikkaa edetessäsi ryijyn lenkit auki saksilla, siisti samalla jos langoissa on eri pituuksia. Ryijyn tekeminen näillä mitoilla (8 riviä, 6 pystysäiettä) venyttää lopullista kuvaa hieman pystysuunnassa. Jos haluat tasan neliön, tee yhtä väriruutua varten esimerkiksi 2 pistoa niin että käytät 4 pystysäiettä kumpaankin.

  Vasenkätiselle iisimpää oli mennä oikeelta vasemmalle

  Kun tupsut ovat valmiina käännä ja ompele käsin säkkikankaan reunukset taakse, voit kaventaa liikoja tässä vaiheessa pois. Ylös voit myös pujottaa ohuen riman tai muovilastan tukemaan ja helpottamaan ripustusta ennen kääntämistä. Itse laitoin 2 cm ryijyä leveämmän ohuen puuriman, jonka päät maalasin mustaksi. Näin ollen saan ryijyn ripustettua kahdella naulalla, joiden varaan se laskeutuu riman avulla.

  Tadaa, sinulla on hieno ryijy omaa designia!
  Kuvien valinnassa vain mielikuvitus (ja jämälankavarasto) ovat rajana. Kuva voi olla maalaus, piirustus, valokuva, sarjakuva tai vaikka vain väriläntti. Kuvanmuokkausohjelmilla voi kokeilla erilaisia mustavalkopelkistyksiä tai värien säätöä. Ryijyn aihetta miettiessäni mun mielessä kävi esimerkiks Edvard Munchin maalaus Huuto, Supermario brosin punaiset sienet sekä mustavalkovalokuvat.

  10 kommenttia:

  1. Wau! Ei voi muuta sanoa. Olen haaveillut ja taidan jatkaa haaveilua, vaikuttaa liian suurelta projektilta minulle. Upea!!

   VastaaPoista
  2. Siis Wau! Ei tähän voi ees muuta sanoa.

   Mun kärsivällisyys ei riittäisi mitenkään tähän hommaan, vaikka lankoja löytyykin sopivasti.

   VastaaPoista
  3. Upea! Ehkä minkän voisin uskaltautua jotain pientä kokeilemaan. Jämälangat kun ei koskaan lopu :D

   VastaaPoista
  4. Upea! Nyt rupesi kyllä itseäkin vähän kutkuttamaan ryijyn teko. :)

   VastaaPoista
  5. Vau vau vau! ihan TÖRKEEN magee! :D Mie oon aina tahtonut ryijyn ja tää sai himot vielä korkeammalle!: D

   VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille, tykkään kyllä itekin lopputuloksesta. Oikeasti ryijyn teko ei ollut edes hirveän työlästä, varsinkaan niissä kohdissa missä on isosti samaa väripintaa. Oli melko terapeuttista hommaa! Paitsi tietenkin reunojen käsinompelu, jotenkin tääkin työ odotti pari viikkoa kaapin päällä inspistä saada loppusuoritus tehtyä...

   Seuraavaks teen kyllä vielä isomman, kuvakin olis valmiina :D

   VastaaPoista
  7. Hieno, mutta kun en valmiiksi osaa tuota ryijypistoa, niin en kyllä tuon perusteella osaisi sitä vieläkään, vaikka paljon lankatöitä teenkin (neulon, virkkaan, nyplään jnejne). Mutta siis tuo lopputulos on oikeasti upea ja tykkään siitä, että se on uniikki, eikä mikään valmis malli, joka on tehty jo monesti...

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos, on kyllä taatusti uniikki perunannostokuva. Tässä olisi vielä uudelleen linkki siihen ryijy-piston ohjeeseen, Punomon sivuille: http://teeitse.punomo.fi/cat/ryijy/ryijynukka_ompelemalla/index.html
    Siinä oikeassa reunassa on kuvallinen ohje, joskin saattaa olla hieman sekava

    Poista
  8. Törkeän hieno!! Täytyypä laittaa korvan taakse ja odotella oikeaa kuvaa, jonka haluaisi toteuttaa.

   VastaaPoista