perjantai 11. lokakuuta 2013

Tumppui ja lapasiiParin viimesen illan projektina oli lapasten tekeminen. Olen tehnyt ite lapaseni jo jotain parikymmentä vuotta, joskaan en koskaan ole opetellut siihen mitään oikeita ohjeita. Peukalokiilat on mulle ihan täyttä hepreaa, mut ihan hyviä näistä on tullut ilmankin. Alareunassa käytin oikeilla silmukoilla kierrettyä joustinta, mistä tuli aika hauskat jengat silmukoihin. Käytännössä neuloin siis oikeat silmukat takakautta, tästä voi tsekata vielä mitä tarkottaa.

Lankana lapasissa on Novitan Isoveli, jota oli jäänyt keränloppuja tossuprojektista ja tsirbulan mekosta. Langan menekki näihin ei ollut huima: n. 1/3 tai 1/4 - kerää mustaa ja vihreätä, ja sinistäkin alle puoli kerää. Mietin, että näistä tulisi myös hauskat jos sinisen ja vihreän langan korvais jollain yhdellä väriä vaihtavalla langalla. Mulla sattui käteen koon 4 puikot, joilla tuli aika tiivistä tavaraa mikä ei kyllä lapasissa haittaa. Venytetyt silmukat muutenkin tiivistävät rakennetta jonkun verran. Suosittelisin kuitenkin vitosia tai ainakin 4,5 -kokoa. Laitan vielä ohjeen tähän kun on sen verran yksinkertainen kirjottaa auki.

Tarvikkeet:
1/3 -kerää mustaa ja vihreää isoveljeä
vajaa puoli kerää pääväriä, eli sinistä isoveljeä
sukkapuikot 4,5-5

Oikea lapanen:
Luo 32 s sinisellä ja jaa ne puikoille.
Neulo 1 o 1 n -joustinta 8 krs, neulo kuitenkin oikeat silmukat kiertäen.
Neulo 1 krs oikeita silmukoita, lisää kierroksen vaihtumiskohtaan 1 s
Aloita kuvio mustalla:
1 krs mustalla kaikki silmukat oikein
2 krs vihreällä niin, että nostat joka 3. silmukan neulomatta oikealle puikolle
1 krs mustalla oikein
2 krs sinisellä niin, että nostat joka 3. s neulomatta

Toista yhteensä 3 kertaa näitä rivejä ja neulo vielä musta rivi oikein.
Jatka muutoin samalla tavalla, mutta poimi 3. puikon ensimmäiset 6 s hakaneulalle ja luo uudet silmukat.
Jatka 6 kuvioriviä kunnes pikkurilli peittyy kunnolla ja viimeiset rivit ovat olleet vihreä ja musta.
Neulo 1 rivi oikein sinisellä, kavenna samalla joustimen jälkeen luotu silmukka pois.
Aloita yläkavennukset:
1. ja 3. puikko: 1 o, tee ylivetokavennus (eli nosta s oikein neulomatta, 1 o ja nosta neulomaton silmukka neuotun yli), loput silmukat oikein
2. ja 4. puikko:  neulo silmukat oikein, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo 2 oikein yhteen ja 1 o.
Tee kavennukset joka rivillä, kunnes silmukoita on jäljellä 2 / puikko. Katkaise lanka, vedä se 2 kertaa silmukoiden läpi ja päättele.

Peukalo:
Neulo sinisellä langalla hakaneulalle poimitut silmukat, ja poimi yksi silmukka aukon reunasta kiertäen. Poimi toiselle puikolle yläreunasta 6 s ja puikkojen välistä 1 s kiertäen. Neulo silmukat oikein, kunnes peukalosta näkyy enää vähän kärkeä.
Tee kavennukset:
ylivetokavennus, 3 o, 2 s oikein yhteen. Toista sama toisella puikolla.
ylivetokavennus, 1 o, 2 s oikein yhteen. Toista sama toisella puikolla.
Katkaise lanka ja vedä silmukoista 2 kertaa läpi ja päättele nurjalle.

Vasen tehdään muutoin samoin, mutta peukaloaukko tehdään 2. puikon loppuun, eli neulo 2 o, poimi 6 s hakaneulalle ja luo uudet 6 silmukkaa.
Peukolon silmukoita poimittaessa poimi ensin keskeltä aukkoa edestä 1s, sitten hakaneulan 6 s, toiselle puikolle ensin 1s aukon reunasta ja sitten luoduista silmukoista 6.

Loppuun vielä kuvat projekteista, joista jämälangat olivat peräisin. Tossujen ohje oli Novitan lehdestä, mut malli on näköjään julkaistu myös nettisivuilla. Vauvan mekko oli ihan omaa designia, lankoina Kelo ja musta Isoveli.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti