torstai 16. toukokuuta 2013

Tänään tehdään mekko!

Sain idean vanhojen vauvan bodyjen uusiokäyttöön, kun tsirbulan kasvaessa kaikista kivoista vaatteista jäi hihat ja vartalo lyhyeksi ennen aikojaan. Neiti on aina ollut hoikanpuoleinen, joten leveyttä pieniksi jääneissä riittää kyllä hyvin. Välillä kivoista vaatteista luopumisen tuska saa aikaan jotain uutta ja hienoa, tällä kertaa mekkoja. Innoistuin hommasta niin paljon, että pyöräytin jälleen kerran kavereidenkin lapsille lahjaksi. Tästä ompeluprojektista selviää tumpelokin, sillä tarkkuudella ei ole niin väliä, ja laitoinpa vielä ihan kuvalliset ohjeetkin. Bodyissa on vielä kaulalla napit valmiina, niin ei tarvitse pääntietäkään sen kummemmin miettiä. Aikaa kokonaiseen mekkoon menee vartista puoleen tuntiin, riippuen miten paljon lapsukainen häiriköi. Tai kuinka paljon jaksaa värkätä koristeita. 

Mekkoon tarvitset:
  • Lyhyeksi käyneen bodyn
  • Vanhan t-paidan (tai trikoota jos aiot urheilla ja ommella helmasaumankin)
  • Sakset
  • Ompelukoneen
  • Nuppineuloja
Homma etenee näin:
Leikkaa bodysta hihat poikki ja alaosa irti.


 Leikkaa vanhasta t-paidasta helma irti. Jos käytät kangasta, leikkaa suorakaitaleen muotoinen pala, ompele kaitaleen kapeat päät yhteen oikeat puolet vastakkain ja ompele toiseen pitkään reunaan helmataitos.


Taita hihat nurjalle puolelle, neulaa kiinni ja ompele joustavalla tikillä. Pieni siksakki käy hyvin joustotikistä. Huolittele ensin reuna mikäli matskusi on purkautuvaa sorttia (en suosittele)


Ompele helman yläreunaan rypytystikki. Suomeksi siis mahdollisimman pitkällä pistolla suoraa ommelta. Vedä joko ylä- tai alalangasta niin että kangas rypyttyy, tasoittele rypytys kulkemaan koko helman ympäri. Tarkasta että rypytetty helma on suunnilleen bodyn alaosan levyinen.


Neulaa ala- ja yläosa kiinni toisiinsa oikeat puolet vastakkain ja ompele joustavalla tikillä niin, että rypytyslanka jää saumanvaraan. (jos jää tikin väliin saattaa kiristää kun ei jousta).


Leikkaa ylimääräiset saumanvarat pois. Huolittele jos on pakko. Tai siltä tuntuu.


Ja tättärää mekko on valmis! Nätimpi siitä vielä tulee jos sen jaksaa silittää.


 Tässä mekossa on leikattu hihat niin, että niistä jäi vain saumanvarat, jotka käänsin sisäpuolelle ja tikkasin kiinni. Näin tuli siisti käsiaukko hihattomaan mekkoon. Alaosana on itselle joskus muinoin virkatun topin alaosa. Vinkki: bodyn ylijäämäpaloista saa vielä kivoja koristeita helmaan (kuten ylhäällä norsumekossa) tai kokonaan muihin projekteihin.







1 kommentti:

  1. Ompas kivoja :) Just tänään mietin mitä tuunaan neidin pieneksi jääneestä kissabodysta :)

    VastaaPoista